rachunek prawdopodobieństwa
kokos: Ile jest liczb pięciocyfrowych w których zapisie dokładnie dwa razy występuje cyfra 0, a suma
cyfr jest równa 5 ?
16 paź 16:56
Mila:
4
2
(1,2,2,0,0)
=6 mozliwości
4
2
(2,1,2,0,0)
*2!=12 możliwości
16 paź 17:09
Kubczyk: 1,1,0,0,3
1,0,0,3,1
1,0,0,1,3
1,0,0,2,2
2,0,0,1,2
2,0,0,2,1
W każdym z tych przypadków dwa zera możemy ustawić na czterech miejscach, więc każdy przypadek
4
2
rozpatrujemy jako
. Czyli w każdym z tych przypadków możliwe jest 6 możliwości, a
jako, że jest 6 przypadków razem będzie 6 x 6, czyli 36 takich liczb
12 sty 21:45
Mila:
Słusznie , trzeba dołączyc przypadek :
5=1+1+3+0+0
12 sty 22:07
Eta:
@Mila
4
2
3!
1,2,2,0,0
*
= 6*3=18
2!
12 sty 22:29
Mila:
A kokos nie zainteresował się, pewnie miał odpowiedź do zadania.
12 sty 22:31
Mila:
To samo z drugim przypadkiem.
Ładnie. Może napisz zbiorcze rozwiązanie i pousuwaj wszystko moje i Twoje niepotrzebne.