dla jakich argumentów f(x) przyjmuje wartości nieujemne
Kasia: f(x)=2−x − 8
16 paź 16:49
Kasia: dla jakich argumentów f(x)=2−x − 8 przyjmuje wartości nieujemne
16 paź 16:50
5-latek:

To jest wykres tej funkcji
nalezy rozwizac nierownosc 2
−x−8≥0
16 paź 16:54
Kasia: ale jak?
16 paź 16:56
5-latek: 8=23 wiec 2−x−23≥0 dalej wiesz jak ?
16 paź 17:00
Kasia: a czy mogłabym prosić o rozpisanie?
16 paź 17:10
5-latek: To jest najprostsza nierownosc wykladnicza jaka moze byc
Masz jednakowe podstawy wiec je opuszaczasz i pronujesz wykladiniki
2−x−23>=0
−x−3>=0 to −x>=3 to x<=−3 czyli x nalezy (−oo,−3)
Mam nadzieje ze nie zapytasz mnie dlaczego zmienilem zwort nierownosci ?
16 paź 17:18
Kasia: Nie, i dziękuję, jednakże nie musisz się tak irytować, nie każdy jest dobry w naukach
matematycznych tak jak Ty.
16 paź 17:20
5-latek: Tak CI sie tylko zdaje ze ja jestem dobry z matematyki
I jeszce jedno Kasiu popraw przedzial ma byc oczywiscie x nalezy (−oo −3> bo 3 tez nalezy
do tego przedzialu
16 paź 17:25
5-latek: Podbije po to zebys sobie ten przedzial poprawila
16 paź 17:31