suma dwóch liczb
Mariusz: Suma dwóch liczb x i y jest równa √10. Różnica tych liczb wynosi √6. Oblicz wartość
wyrażenia x2y2.
Nie mam pomysłu , proszę o jakieś sugestie
16 paź 16:49
Koszykarz: pierwsze równanie x+y=√10
drugie równanie x−y=√6
wyliczasz x i y. A potem postawiasz do x2y2
16 paź 16:53
Koszykarz: podstawiasz*
16 paź 16:53
3Silnia&6: x2 + 2xy + y2 = 10
x2 − 2xy + y2 = 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ( odejmuje 1. od 2.)
4xy = 4
xy =1
x2y2 = 1
16 paź 16:59
Mariusz: x=√8
y=√2
x2y2=16 ?
Na prawdę to jest takie łatwe?...
16 paź 17:00
Mariusz: 3Silnia&6 − skąd tam się wzory wzięły skoro to jest suma i róznica?
16 paź 17:01
Koszykarz: nałożył kwadrat na każde z równań
16 paź 17:08
5-latek: x+y=√10 to zeby pozbyc sie pierwiastka podnosimy obie strony rownania do kwadratu
(x+y)2=√102
x2+2xy+y2=10
To samo bedzie z roznica
16 paź 17:09
Mariusz: Dziękuję5−latek za wytłumaczenie .
pzdr
16 paź 17:12
pigor: ..., lub np. tak :
x+y=
√10 i x−y=
√6 / ± stronami ⇔
⇔ 2x=
√10+
√6 i 2y=
√10−
√6 /* stronami ⇒
⇒ 4xy= (
√10+
√6) (
√10−
√6) ⇔
⇔ 4xy=10−6 ⇔ xy= 4 /
2 ⇒
x2y2=16. ...
16 paź 17:13
3Silnia&6: Mozesz tak jak wczesniej robic, tylko ze
√8 +
√2 to nie jest
√10 a
√8 −
√2 to nie
jest
√6
16 paź 17:13
3Silnia&6: czyli tak jak post wyzej z poprawka na 4xy = 4 => xy = 1 => xy2 = 12 = 1
16 paź 17:15
pigor: ..., przepraszam nie umiem odejmować

, a wyżej już kolega zrobił to dobrze tym
sposobem
16 paź 17:25
pigor: ... a w zasadzie to do de.. . ; niepotrzebnie zamieszałem
16 paź 17:27