wykresy, parzystość
Kamil:
zbadaj czy funkcja jest parzysta
f(x)=sin(x)+sin(3x)
i jeśli robię f(−1)= sin(−1)=−sin(x) ze wzorów redukcyjnych ?
16 paź 16:36
Mila:
f(−x)=sin(−x)+sin(−3x)=−sin(x)−sin(3x)=−(sin(x)+sin(3x)=−f(x) funkcja nieparzysta
16 paź 16:47
Kamil:
ale czy tutaj korzysta się ze wzorów redukcyjnych ?
16 paź 16:49
Kamil: ?
16 paź 17:32
5-latek: Z definicji funkcja jest parzysya gdy f(−x)=f(x)
korzystasz rowniez tego ze sin(−x)=−sin(x)
16 paź 17:41
Kamil:
O to mi właśnie chodziło.. Znam definicję.
16 paź 17:43