równanie prostej
y=ax+b
2=a+b
PΔ=1/2ab są spełnone razem
rozwiązać
To ula
rozwiąż ten układ i przekonasz się,że Twoje rozumowanie jest błędne
B(xB, 0), C(0,yC)
| 1 | 9 | |||
PΔOBC = | *xB * yC = 4,5 ⇒ xB * yC = 9 ⇒ yC = | |||
| 2 | xB |
| 9 | 9 | |||
C: yC = b ⇒ | = b ⇒ xB = | |||
| xB | b |
| 9 | ||
Mamy zatem układ: a* | + b = 0 | |
| b |
| 9(2−b) | ||
+ b = 0 /*b | ||
| b |
( jak się go zna
a, b, długości odcinków odciętych na osiach przez tę prostą:
| x | y | |||
+ | = 1 ......... mając : A( 1,2) −−− należący do tej prostej
| |||
| a | b |
| 1 | 2 | |||
to: | + | =1 /* ab
| ||
| a | b |
| a*b | ||
i P= | = 4,5 => a*b = 9
| |
| 2 |
| x | y | x | y | |||||
+ | =1 /*3 ....... lub | + | =1 /*6
| |||||
| 3 | 3 | 1,5 | 6 |
Ale co z tego, jeśli uczniowie szkoły średniej niestety nie
mają go już w programie.
Ta uwaga nie była absolutnie do Ciebie
Skierowałam ją do naszej młodzieży !