Styczna do wykresu funkcji
xazivp: Dana jest funkcja f(x)=x3−3x2+2
a) Wyznacz równania stycznych do wykresy funkcji f, które są równoległe do osi OX, oraz podaj
współrzędne punktów styczności tych prostych z wykresem funkcji f.
b) Wyznacz pozostałe punkty wspólne tych stycznych z wykresem funkcji f.
16 paź 15:52
J :
... po prostu policz ekstrema f(x) ..
szukane proste: y = fmax oraz: y = fmin..
16 paź 15:56
xazivp:

Tak, będę liczył dla plus i minus nieskończoności...
16 paź 16:04
===:
16 paź 16:07
xazivp: Wiem jak wygląda wykres ale jak wyliczyć styczne?
16 paź 16:08
xazivp: albo ekstrema
16 paź 16:22
Koszykarz: Równanie stycznej do wykresu funkcji y=f(x) w punkcie P0(x0,y0):
y−y0=f'(x0)(x−x0), gdzie y0=f(x0)
16 paź 16:33
xazivp: a skąd wezme x0?
16 paź 16:38
Koszykarz: Jeśli wykres jest prawidłowy to x0=0 i x0 =2
16 paź 16:45
===:
...licz pochodną
Jaka jest interpretacja geometryczna pochodnej?
Jaki współczynnik kierunkowy ma prosta równoległa do 0x?
16 paź 16:48