matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
Takao:
Polecenie: Rozwiąż równanie:
7
log
2
x + logx+1=
logx−1
16 paź 13:44
J:
Założenia; x < 0 i logx ≠ 1 .. podstaw: t = logx i t >0
16 paź 13:47
J:
..oczywiście : x > 0
16 paź 13:47
J:
... odpowiedź: x = 100 ..
16 paź 13:49