matematykaszkolna.pl
cd kąta miedzy prostymi 5-latek: Witam Chcialbym dalej kontynuowac temat kąta miedzy prostymi o rownaniach kierunkowych jesli mamy dwie proste o rownaniach kierunkowych y=m1x+b1
 A1 
y=m2x+b2 i zadna ta prosta nie jest rownolegla do osi OY gdzie m1= −

B1 
 C1 
b1=−

b1 
 A2 C2 
i m2= −

i b2= −

i jteraz jesli A1=−m1B1 i A2=−m2B2 i te
 B2 B2 
wartosci wstawimy dp wzorow na cosinus i sinus kąta miedzy prostymi w postaci ogolnej to dostaniemy wzory
 m1*m2+1 |m1−m2| 
cos t=

i sin t =

m12+1*m22+1 m12+1m22+1 
Wzor cos t=0 daje nam warunek prostopadlosci prostych m1*m2+1=0 natomiast wzor sin t =0 daje nam m1=m2 czyli proste te albo sa rownolegle albo sie pokrywaja
  |m1−m2| 
Wiec tg t=

Tak bedzie gdy te proste nie sa prostodaple
 m1*m2+1 
Chodzi teraz o to czy z tych warunkow podejrzewam ze cost=0 albo sint =0 da sie wyprowadzic
 1 
wzor tgt=

gdy mamy jedna prosta postaci x=a i druga y=mx+b
 m 
Jedna metode ze wzorow redukcyjnych zanm
16 paź 12:25
5-latek:
 1 
Oczywiscie tg t=

gdy m≠0
 m 
16 paź 12:31
J: .... nie wiem, ale myślę,że nie ... cały czas operujesz pojęciem " współczynnik kierunkowy prostej" , ale prosta o równaniu: x = a , nie ma współczynnika kierunkowego, więc nie możemy ją brac pod uwagę w rozważniach
16 paź 13:23
5-latek: To jest spisane z ksiazki Od tego momentuRozwamy wrescie wyznaczenie kąta miedzy prosta x=a i prosta y=mx+b Gdy m=0 to kąt miedzy postymi =90stopni natomiast gdy m nie jet rowny 0 Czytelnik latwo stwierdzi ze kąty miedzy dwoma prostymi
 1 
mozna wyznaczyc ze wzoru tg t= =/−

m 
Doslownie przepisalem z ksiazki . MOze to jest tak jak napisales w porzednim poscie
16 paź 13:30
J: ... czytelnik łatwo stwierdzi .... chyba o to chodzi, co napisałem i narysowałem...emotka
16 paź 13:31
5-latek: Pewnie tak emotka Jest to z ksiazki W. Wrona −− Elementy rachunku wektorowegi i geomertii analitycznej (1964r) Ewentualnie zapytam potem Mile albo Ete jak sie pojawia na forum
16 paź 13:36
5-latek: Wiec tak . Znalazlem rozwiazanie tego problemu . Jest tak jak napisales . Rozwiazanie w ksiazce Edwara Otto
16 paź 14:16