cd kąta miedzy prostymi
5-latek: Witam
Chcialbym dalej kontynuowac temat kąta miedzy prostymi o rownaniach kierunkowych
jesli mamy dwie proste o rownaniach kierunkowych
y=m
1x+b
1
| | A1 | |
y=m2x+b2 i zadna ta prosta nie jest rownolegla do osi OY gdzie m1= − |
| |
| | B1 | |
| | A2 | | C2 | |
i m2= − |
| i b2= − |
| i jteraz jesli A1=−m1B1 i A2=−m2B2 i te |
| | B2 | | B2 | |
wartosci wstawimy dp wzorow na cosinus i sinus kąta miedzy prostymi w postaci ogolnej to
dostaniemy wzory
| | m1*m2+1 | | |m1−m2| | |
cos t= |
| i sin t = |
| |
| | √m12+1*√m22+1 | | √m12+1√m22+1 | |
Wzor cos t=0 daje nam warunek prostopadlosci prostych m
1*m
2+1=0
natomiast wzor sin t =0 daje nam m
1=m
2 czyli proste te albo sa rownolegle albo sie
pokrywaja
| | |m1−m2| | |
Wiec tg t= |
| Tak bedzie gdy te proste nie sa prostodaple |
| | m1*m2+1 | |
Chodzi teraz o to czy z tych warunkow podejrzewam ze cost=0 albo sint =0 da sie wyprowadzic
| | 1 | |
wzor tgt= |
| gdy mamy jedna prosta postaci x=a i druga y=mx+b |
| | m | |
Jedna metode ze wzorow redukcyjnych zanm
16 paź 12:25
5-latek: | | 1 | |
Oczywiscie tg t= |
| gdy m≠0 |
| | m | |
16 paź 12:31
J:
.... nie wiem, ale myślę,że nie ... cały czas operujesz pojęciem " współczynnik kierunkowy
prostej" ,
ale prosta o równaniu: x = a , nie ma współczynnika kierunkowego, więc nie możemy ją brac
pod uwagę w rozważniach
16 paź 13:23
5-latek: To jest spisane z ksiazki
Od tego momentuRozwamy wrescie wyznaczenie kąta miedzy prosta x=a i prosta y=mx+b
Gdy m=0 to kąt miedzy postymi =90stopni
natomiast gdy m nie jet rowny 0 Czytelnik latwo stwierdzi ze kąty miedzy dwoma prostymi
| | 1 | |
mozna wyznaczyc ze wzoru tg t= =/− |
| |
| | m | |
Doslownie przepisalem z ksiazki . MOze to jest tak jak napisales w porzednim poscie
16 paź 13:30
J:
... czytelnik łatwo stwierdzi .... chyba o to chodzi, co napisałem i narysowałem...
16 paź 13:31
5-latek: Pewnie tak

Jest to z ksiazki W. Wrona −− Elementy rachunku wektorowegi i geomertii analitycznej (1964r)
Ewentualnie zapytam potem
Mile albo
Ete jak sie pojawia na forum
16 paź 13:36
5-latek: Wiec tak .
Znalazlem rozwiazanie tego problemu . Jest tak jak napisales .
Rozwiazanie w ksiazce Edwara Otto
16 paź 14:16