sin (28π/6) =
Viking: Mam takie zadanie z Analizy matematycznej, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Oblicz:
sin (28π/6) = ?
16 paź 10:22
J:
| | 28π | |
... |
| = 840o ... i wzór redukcyjny ...sin(2*360o + 120o) = sin120o |
| | 6 | |
= sin(180
o − 60
o) = sin60
o
16 paź 10:24
Viking: Ok, dzięki tylko mam pytanie jeszcze, bo w zbiorze zadań wynik do tego zadania jest taki:
3(0,5)/2
Jak to obliczyć żeby wyszedł właśnie taki wynik?
16 paź 10:28
J:
| | 30.5 | |
... nie widzę zapisu ...? ... powinno być: |
| ... |
| | 2 | |
16 paź 10:31
wolfik: Tak tak, taki właśnie zapis, sory, ale przekopiowałem to prosto z excela
16 paź 10:41
5-latek: Student ale 30,5=31/2=√3
16 paź 10:44
J:
| | √3 | | 30.5 | |
sin60o = |
| = |
| ... bo : √3 = 31/2 .. |
| | 2 | | 2 | |
16 paź 10:45
Bogdan:
nie powinno się przechodzić do miary stopniowej
16 paź 12:16
Bogdan:
| | 28 | | 2 | | 1 | | 1 | |
sin( |
| π) = sin(4π + |
| π) = sin(2*2π + (π − |
| π)) = sin(π − |
| π) = |
| | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | |
16 paź 12:19