analityczna
kasia: wyznacz miarę kąta ostrego między prostymi k il
k:x−8=0
l:x−y−200=0
wiem jaki jest wzór ale nie wiem co zrobic, bo w k nie ma y
16 paź 09:04
J:
k − prosta: x = 8 (równoległa do osi OY)
16 paź 09:08
kasia: tyle wiem, ale jak obliczyć ten kąt?
16 paź 09:11
J:
. a jaki kąt z osią OX tworzy prosta l ..?
16 paź 09:13
kasia: no 45 stopni, ale nie rozumiem dlaczego skoro pierwsza prosta jest równoległa do oy to szukamy
kąta tehj drugiej z osią ox
16 paź 09:17
J:

...jaki kąt tworzą te proste ze sobą ...?
16 paź 09:23
5-latek: Witaj
J 
Nie wiem czy ja dobrze mysle ale skoro te proste nie sa do siebie prostopadle to ten wzor na
kat miedzy prostymi dziala w tym przypadku
16 paź 09:24
J: Cześć..

...., a co wstawisz do wzoru jako wspólczynnik kierunkowy prostej: x = 8
16 paź 09:34
5-latek: a1=0
16 paź 09:35
J:
... w tym przypadku zadziała, ale np: a
1 =
√3 a
2 = 0 ,
| | √3 | |
wtedy: tgβ = I |
| I = √3 (60o),a proste tworzą kąt 30o |
| | 1 | |
16 paź 09:43
J:
.... i jeszcze..... prosta: y = 0*x + k .... jest równoległa do osi OX, a nie prostopadła ...
16 paź 09:44
5-latek: No tak . Bede w takim razie musial jescze doczytac
16 paź 09:46
5-latek: Mam geometrie analityczna Starka wiec zajrze do niej pozniej
16 paź 09:49
5-latek: Zalazlem ale w innej
jesli mamy prosta x=a i prosta y=mx+b to kąt jakie tworza te proste = 90 stpni gdy m=0
| | 1 | |
Natomiast gdy m nie jest rowny 0 to kat wynosi tgx=+/− |
| |
| | m | |
16 paź 10:24
J:
... a wiesz skąd taki wzór...?
16 paź 11:16
5-latek: Szczerze powiem nie bardzo .
16 paź 11:39
J:
| | 1 | | 1 | |
m = tgβ ... tgα = tg(90−β) = ctgβ = |
| = |
| |
| | tgβ | | m | |
16 paź 11:45
5-latek: Az mnie zatkalo

Wzory redukcyjne .
A ja chcialem juz sobie przypominac cosinus i sinus kąta miedzy prostymi bo cos tak mi sie
przypominalo
A tak swoja droga to ciekawe ilu licealistow wie dlaczego tak jest
16 paź 11:52
J:
...
16 paź 11:53
Bogdan:
prosta k
1: y = a
1x + b
1 albo A
1x + B
1y + C
1 = 0
prosta k
3: y = a
2x + b
2 albo A
2x + B
2y + C
2 = 0
a
1 ≠ a
2
α − miara kąta między prostymi k
1 i k
2
| | a1 − a2 | | A1B2 − A2B1 | |
tgα = | |
| | albo tgα = | |
| | |
| | 1 + a1a2 | | A1A2 + B1B2 | |
16 paź 12:00