układ równań
spirner: 2x/2*5y/5=80
{
log1/3(x−y)=−1
obliczyłem że 3+y=x i podstawiłem do pierwszego równania
i doszedłem do 2y*52y/5=800
i nie wiem co dalej
16 paź 08:40
J:
... jak na razie, to ostatnie równanie jest źle...
16 paź 08:50
===:
23/2+y/2*5y/5=24*5
16 paź 08:51
spirner: zrobiłem tak 23+y2*5y5=80
232*2y2*5y5=80 /:2
212*2y2*5y5=40
2y+12*5y5=40 /2
2y+1*52y5=1600 /:2
2y*52y5=800
to gdzie jest błąd
16 paź 08:56
spirner:
=== czyli teraz wystarczy ze porównam potęgi przy czynnikach?
16 paź 09:06
===:
pewnie
16 paź 09:08