Wykonaj wskazane działania:
fudin: Witam, bardziej niż samo rozwiązanie interesuje mnie dojście do niego. Jakby ktoś to rozpisał
ino wytłumaczył gdzie szukać bądź na co zwrócić uwagę to byłoby mega miło.
(a2−b2)3 / (a−b)3
Poprawne rozwiązanie to: (a+b)3
16 paź 02:50
dero2005:
| (a2 − b2)3 | | [(a − b)(a + b)]3 | |
| = |
| = |
| (a − b)3 | | (a − b)3 | |
| | (a − b)(a + b)(a − b)(a + b)(a − b)(a + b) | |
= |
| = |
| | (a − b)(a − b)(a − b) | |
16 paź 05:23
dero2005:
= (a + b)(a + b)(a + b) = (a + b)3
16 paź 05:25
fudin: dzięki wielki!
16 paź 17:02