Z gory dzieki za rozwiazanie moich zadan:)
Przemo: Przemo: W trapezie prostokatnym krotsza przekatna o dlugosci 8cm jest prostopadla do dluzszego
ramienia i tworzy z podstawa dolna kat 60 stopni.Pole i obwod trapezu wynosza?
12 lis 18:20
Basia:

α=60 ⇒ β=30 ⇒ γ=60
α=60 ⇒ δ=30
sinβ=
a8
sin30 = u{a}[8}
12 =
a8 /*8
a=4
cosβ=
h8
cos30=
h8
√32 =
h8 /*8
h=4
√3
−−−−−−−−−−−−−−−
sinδ=
8b
sin30 =
8b
12 =
8b
1*b =2*8
b=16
sinα=
cb
sin60=
c16
p{32=
c16
c=8
√3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz wysarczy podstawić do wzorów na pole o obwód
13 lis 01:48