nierówność
olo: nierówność xy+y≤9
y(x+1)≤9
i teraz, żeby móc podzielić to obustronnie przez x+1 mogę sobie tak swobodnie z dziedziny
wyrzucić wszystko co jest mniejsze od −1?
16 paź 00:34
pigor: ...,
xy+y≤ 9 ⇔ y(x+1)≤ 9 i x≠−1 ⇔
y≤ 9x+1 i x≠ −1 a
rozwiązaniem tej nierówności jest zbiór punktów (x,y)
półpłaszczyzn poniżej wykresu hiperboli y=
9x+1, czyli
na lewo i na prawo od asymptoty pionowej x= −1 i pod
ramionami tej hiperboli (wykresu funkcji homograficznej y=
9x+1.
16 paź 01:06
olo: nie wiem czy nie za bardzo kombinuje ale jeśli x+1 byłoby liczbą ujemną to zmieniloby to
kierunek nierówności na przeciwny
16 paź 01:16
olo: nie wiem czy nie za bardzo kombinuje ale jeśli x+1 byłoby liczbą ujemną to zmieniloby to
kierunek nierówności na przeciwny
16 paź 01:16
Hurwitz: Zmieniłoby.
16 paź 08:04
pigor: ... , przepraszam; no tak jest dobrze po północy i zamiast spać to ...
16 paź 15:11