oblicz prawdopodobieństwo z dystrybuanty
natasiu: Dystrybuanta zmiennej losowej X dana jest wzorem:
F(x) 0 dla x<1
16 dla 1≤x<4
36 dla 4≤x<6
56 dla 6≤x<8
1 dla x≥ 8
A)oblicz P (4≤x≤8)
b) oblicz P(0<x<5)
C)oblicz P(x>5,5)
D) określić funkcje prawdopodobienstwa tej zmiennej
PS. jestem tu nowa wiec wiecie ze po F(x) powonna byc wielka klamerka(wiecie jak wyglada
dystrybuanta

i prosze o szybka odp bo na jutro potrzebne

16 paź 00:01
Hurwitz: Jak na jutro (dziś) potrzebne, to trzeba wcześniej dawać. Za mało informacji podałaś. Jak
definiujecie dystrybuantę?
F(x)=P(X≤x) czy F(x)=P(X<x) − spotyka się oba warianty.
Np. dla F(x)=P(X≤x)
P(4≤X≤8) = P(X≤8) − P(X<4) = F(8) − (P(X≤4) − P(X=4)) = F(8) − F(4) + P(X=4).
Z postaci dystrybuanty wynika, że w x=4 ma skok; ten skok to P(X=4). Stąd:
F(8) − F(4) + P(X=4) = 1 − 3/6 + 1/3 = 5/6.
Pozostałe podobnie.
P(0<X<5) = P(X<5) − P(X≤0) = P(X≤5) − P(X=5) − P(X≤0) = F(5) − 0 − F(0)
P(X>5,5) = 1− P(X≤5,5) = 1− F(5,5)
Ad. D). Zmienna dyskretna:
P(X=1)= 1/6
P(X=4) = 3/6 − 1/6 = 1/3
P(X=6)=...
P(X=8)=...
16 paź 08:27