s
zespolony: Rozwiąż równanie:
z3 + 2z2 + 3z + 2 = 0
teraz pod z podstawiać wszędzie x + yi i podnosić to wszystko do tych potęg ?
15 paź 23:28
ICSP: z = −1 spełnia powyższe równanie, zatem wielomian jest podzielny przez (z+1)
15 paź 23:31
zespolony: spełnia czyli co robi ?
15 paź 23:34
ICSP: tzn jeżeli policzysz wartość wielomianu w(z) = z3 + 2z2 + 3z + 2 dla z = −1 otrzymasz 0
15 paź 23:36
zespolony: aha dzięki to robię dalej ten przykłąd
15 paź 23:37
zespolony: po zrobieniu takiej tabelki(to chyba się nazywa schemat hornera) dla z = −1
wyszło: z
2 + z + 2
Δ = 1 − 8 = −7
√Δ =
√i2 * 7 = 7i v −7i
w odpowiedziach mam inny wynik co robię źle ?
15 paź 23:43
ICSP: Spójrz do odpowiedzi i zobacz czym wyniki się różnią. Na tej podstawie spróbuj znaleźć błąd.
15 paź 23:45
zespolony: dobra już wiem sam nie wiem czemu tak to zapisałem
15 paź 23:46
Mila:
−1−7i nie zredukujesz, masz część Re(z) i część Im(z)
15 paź 23:49
ICSP: Mila błąd jest wcześniej
15 paź 23:51
Mila:
Naturalnie,masz rację
ICSP nie sprawdzałam wcześniejszych rachunków , tylko ta redukcja
rzuciła mi się w oczy
powinno być:
| | −1−i√7 | | −1+i√7 | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
15 paź 23:59