z równań wymiernych
oleo: 1) rowerzysta przejechał trase pomiedzy gdańskiem i sopotem tam i z powrotem. droge do sopotu
pokonał z śr. szybkością 30 km/h a droge powrotna z ś. szybk. 20 km/h. Oblicz z jaka sr.
szybkością jechał rowerzysta na trasie gdańsk − sopot − gdańsk.
2) mianownik dodatniego ułamka jest o 3 większy od jego licznika. Jezeli licznik ułamka
zwiekszymy o 4 a mianownik o 2 to otrzymamy 14/5 wartości ułamka. Wyznacz ten ułamek.
mam prośbę

prosze o wskazówki w rozw zadania, nie o odpowiedz!
12 lis 18:18
wmboczek:
s − odl G−S t1,t2 − czasy przejazdu GS i SG odpowiednio
vsr=2s/(t1+t2)
t1=s/30
t2=s/20
15/4*a/(a+3)=(a+4)/(a+5)
a<−3 lub a>0
12 lis 21:56
Godzio:
−>
v
śr*t= v
śr1t
1
30t=20t
1
szybkość średnia to iloraz drogi
całkowitej i całkowitego czasu
| | 2s | | s | |
vsr2= |
| (skorzystaj z tego: vśr= |
| przyda się
|
| | t1+t | | t | |
12 lis 21:59
Godzio: w rozwiązaniu
wmboczka powinno byc 14/5
12 lis 22:02