zespolone
zespolony: Rozwiąż równanie:
(3 + i)z2 + (1 − i)z −6i = 0
Δ = (1 − i)2 − 4(3 + 1)(−6i)
Δ = 1 − 2i − 1 − (12 − 4)(−6i)
Δ = 1 − 2i − 1 + 72i + 24i = 94i
√Δ = √94i
i nie wiem jak to dalej liczyć?
15 paź 23:09
zespolony: źle już widzę
15 paź 23:12
zespolony: będzie:
Δ = 1 − 2i − 1 + 72i + 24i2
Δ = 1 − 2i − 1 + 72i − 24
Δ = −24 + 70i
i co teraz?
15 paź 23:15
zespolony: ?
15 paź 23:26
Mila:
Przekształcam równanie, aby przy z
2 był wsp. rzeczywisty
(3 + i)z
2 + (1 − i)z −6i = 0 /*(3−i)
(9−i
1)z
2+(1−i)*(3−i)z−6i*(3−i)=0⇔
10z
2+(2−4i)z−6i*(3−i)=0/:2
5z
2+(1−2i)z−3i(3−i)=0⇔
5z2+(1−2i)z−(9i+3)=0
Δ=(1−2i)
2+4*5*(9i+3)=
=1−4i+4i
2+180i+60=176i+57
√Δ=11+8i
| | −1+2i−11−8i | | −1+2i+11+8i | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 10 | | 10 | |
dokończ i sprawdź rachunki
15 paź 23:42
zespolony: a jest inny sposób ? bo coś napisałaś że jest wsp. rzeczywisty czyli co to znaczy ?
15 paź 23:45
Mila:
(3+i) to liczba zespolona , ma część Re i część Im
Jeśli pomnożysz przez sprzężenie to otrzymasz :
(3+i)*(3−i)=9−i2=9+1=10 czyli liczbę w której część Im jest równa 0, co jest korzystne do
obliczeń.
Tam mam pomyłkę w wykładniku, ale policzone i2.
15 paź 23:54
zespolony: czyli (3 + 1)z2 to:
(3 − i)(3 + i) ?
16 paź 12:40
zespolony: a czy da się to obliczyć od razu obliczając delte bez żadnych przekształceń ?
16 paź 12:49
Mila:
Możesz, ale i tak musisz przekształcać w dalszym etapie.
Ja Ci proponuję prostszy ( wg mnie sposób). Nie musisz tak rozwiązywać.
Poza tym (3+1)=4 więc chyba jest:
(3+i)*z2.
16 paź 16:33