15 paź 22:43
Matematyka: Wpierw pozamieniac podstawy, hmm
15 paź 23:10
Matematyka: :(
16 paź 00:04
ICSP: | | 8 + (log2 5)3 | |
L = |
| + 1 = |
| | log5 16 + log2 5 − 2 | |
// licznik wzór a
3 + b
3, w mianowniku zmieniam podstawę pierwszego logarytmu //
| | (2 + log2 5)(4 − 2log2 5 + (log2 5)2) | |
= |
| + 1 = |
| | | |
// mnożę licznik i mianownik przez log
2 5 //
| | (log2 5)(2 + log2 5)(4 − 2log2 5 + (log2 5)2) | |
= |
| + 1 = |
| | 4 − 2log2 5 + (log2 5)2 | |
// dzielę licznik i mianownik przez [4 − 2log
2 5 + (log
2 5)
2] =
= log
25(2 + log
2 5) + 1 = (log
2 5)
2 + 2log
2 5 + 1 = (log
2 5 + 1)
2 = (log
2 10 )
2 =
16 paź 00:11
Matematyka: ICSP bardzo dziękuje!
16 paź 00:15