Równoległobok.
Maciej: Pole równoległoboku o bokach długości 6 i 8 jest równe 16√5. Oblicz długości przekątnych tego
równoległoboku i sinus kąta ostrego między przekątnymi.
15 paź 22:36
Maciej: hmm potrafiłby ktoś pomóc? Chciałem sobie wyznaczyć sin alfa z P=absinalfa
ale wydaje mi się, że w tym zadaniu chodzi o sin alfa między przekątnymi...a nie wiem jak to
obliczyć..
15 paź 23:04
Maciej: Nikt nie umie czy nikomu się nie chce?
15 paź 23:12
ICSP:

1. Liczysz niebieską wysokość
2. Z twierdzenia Pitagorasa liczysz x
3. Wyznaczasz y
4. Z twierdzenia Pitagorasa wyznaczasz czerwoną przekątną
5. Z twierdzenia Pitagorasa wyznaczasz zieloną przekątną
6. Porównujesz odpowiednio wyrażone pola w celu wyznaczenia kąta α
15 paź 23:22
Maciej: a tą wysokosć mogę obliczyć ze wzoru P=ah?
15 paź 23:37
ICSP:
15 paź 23:40
ICSP: masz do tego zadania odp ?
15 paź 23:40
pigor: ...,
6*8sin (6,8)= 16
√5 ⇒ sin(6,8)=
13√5 − sinus kąta ostrego równoległoboku
między jego bokami dl. 6 i 8, to cos(6,8}=
√1−sin2(6,8)=
√1−59=
23
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d2=6
2+8
2−2*6*8*cos(6,8)= 100−16*6*
23= 100−64= 36 ⇒
⇒
d= 6 − dł. krótszej przekątnej równoległoboku
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x= 6cos(6,8)= 6*
23=4 − rzut prostokątny boku dł 6 na przedłużenie boku dł. 8
h
8=6sin(6,8)= 6*
13√5= 2
√5 − dł. wysokości równoległoboku względem 8,
zatem
e2 = h
82+(8+4)
2= 4*5+144= 164= 4*41 ⇒
e=2√41 − dł.
dłuższej przekątnej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem pole równoległoboku w zależności od jego przekątnych :
12d e sin(d,e)= 16
√5 ⇔
12*6*2
√41 sin(d,e)= 16
√5 ⇔
| | 16√5 | | 8√5 | | 8 | |
⇔ sin(d,e)= |
| = |
| = |
| √205 ≈ 0,8312.  |
| | 6√ 41 | | 3√ 41 | | 123 | |
15 paź 23:41
Eta:
e=6
i taka przydatna zależność w każdym równoległoboku
e
2+f
2=2(a
2+b
2) ⇒ f
2=200−36=164 ⇒ f= 2
√41
........... pozdrawiam
π...
15 paź 23:54
Maciej: Dziękuję
16 paź 00:11
pigor: ... to fakt, dzięki jakoś zawsze mi ...

ucieka z głowy

, ale może
teraz podaną przez Ciebie uda mi się ją "zeskanować" do mojej pamięci
16 paź 00:13
ICSP: też zawsze o tym zapominam

dla
Ety
16 paź 00:15
Eta:
16 paź 00:23