dzielenie
acd: Czy dowolna l.nieparzysta i połowa następującej po niej liczby mogą mieć dzielnik k>1.
Mam swój na to sposób, ale na zajęciach był pokazany taki sposób.
2n−1=k*l
n=k*p
2kp−kc=1
dotąd wszystko rozumiem, ale:
k(2p−l)=1
k=1
Skąd się wzięło to, że k=1
czyli 2p−l także równa się 1, ale dlaczego?
15 paź 22:17
ICSP: a czym jest p,l,k,n ?!
Powinny być jakoś zdefiniowane.
15 paź 22:40
acd: k to dzielnik był, a l i p to było z tego co pamiętam z tej zasady, że jak a/k istnieje liczba
i wtedy k*p=a
15 paź 23:04
Hurwitz: k jest liczbą naturalną, 2p− l też . Ich iloczyn daje 1 więc...
16 paź 09:35
acd: racja
16 paź 16:35
acd: dzięki
16 paź 16:35