chemia
monsterr: W mieszaninie węglanu glinu − Al2(CO3)3 i wodorowęglanu sodu − NaHCO3 węgiel stanowi 15.35
%mas. Jaki jest udział masowy sodu w tej mieszaninie?
MNa = 22,99 g/mol MAl = 26,98 g/mol MC = 12,01 g/mol MH = 1,008 g/mol MO = 16,00g/ mol
15 paź 22:13
Metis: matematyka.pisz.pl ...
15 paź 22:16
Mateusz: Wsakzówka:
Zawartość węgla w mieszaninie 15,35 % oznacza że w 100 g mieszaniny zawarte jest 15,35 g
węgla.
z tej wskazowki i z tresci zdania ukladasz odpowiednie rownania i rozwiązujesz powstały układ
równań
16 paź 09:45
16 paź 09:59