aksjomat
Blue: Mam takie zadanko, w którym chyba jest błąd w odpowiedziach, ale wolę się upewnić:
Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których iloraz pierwiastków równania
2x
2+(p−10)x+6 =0
jest równy 12.
MI WYSZŁO ; p = (−3) lub p=23 (korzystałam ze wzorów Viete'a)
W odpowiedziach mam p=(−3) lub p = 3
Czy ja się mylę
15 paź 21:57
Blue:
15 paź 22:09
ICSP: a nie możesz podstawić i sprawdzić ?
15 paź 22:13
Blue: no podstawiałam i wyszło mi tak jak napisałam
15 paź 22:53
Blue: To jak

Przecież, jak p=3, to iloraz pierwiastków nie wyjdzie 12....
Czekam na Wasze potwierdzenie, że w książce jest błąd
16 paź 17:29
Kacper:
A sama sobie nie wierzysz?
16 paź 17:37
Blue: Nie ufam sobie. Ufam tylko Wam ^^
16 paź 17:48
3Silnia&6: Tak jest blad
16 paź 17:50
Blue: Dzięki ^^ Czyli powinno być p=(−3) i p=23, tak?
16 paź 17:55
3Silnia&6: tak
16 paź 18:00
Blue: Tylko się upewniam

Jeszcze raz dzięki ^^
16 paź 18:03
3Silnia&6: to wystarczy podstawic p=23 i p=−3 i masz pewnosc.
16 paź 18:04
5-latek: Na maturze tez sie bedziesz upewniac ?
16 paź 18:07
3Silnia&6: Nie, bo na maturze nie ma odp. z tylu arkusza
16 paź 18:12
Blue: Silnia − dokładanie ^^
16 paź 21:42