układ rów. drugiego stopnia
Code::Blak:

bok kwadratu jest zwarty w prostej y=2x−6 , a jednym z jego wierzchołków jest punkt A(3,5).
Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego kwadratu
Ok trochę moich obliczeń :
wyznaczam prostopadłą do prostej
y= 2x− 6 ⇒ y − 2x −6 = 0
a
1*a= −1
to oznacza ,że moja postać będzie miała postać taką
y= −{1}{2}x+{13}{2}
Ukł. równań
k{
y= −{1}{2}x+{13}{2}
y − 2x −6 = 0
}
(pisze w skrócie)
x= 5
y = 4
czyli punkt D ma (5,4) i to jest dobrze potem mam jakieś głupie problemy z liczeniem np. punktu
C
bo wychodzi , że ta prosta na której leży punkt C jest taki sam jak ma punkt A
15 paź 21:53
===:
...włącz myślenie −
15 paź 21:54
Code::Blak: no źle wychodzi próbowałem coś majstrować z okręgiem ale dupa nic nie wyszło
15 paź 21:56
Code::Blak: ok wpadłem na coś takiego że
Punkt B by tak wyglądał B(x, 2x − 6 )
√5 = |AD|
√5 = √(3−x)2 + (−2x−3) 2 | * ()2
5 = (3−x)2 + (−2x−3) 2
no i dalej wyliczam
dobrze to ?
15 paź 22:22
Code::Blak: 5 = (3−x)2 + (−2x−3)2
15 paź 22:25