aa
Hugo: czy iloczyn wektorowy a iloczyn wektorów to to samo?
bo mam takie zapiy:
a x b
c = ab sin(x)
oraz wskaznij :x dla (a,b,c)
15 paź 21:47
Hugo: :((?
a moze to
c=absinx to dla dlugosci iloczynu wektorow?
15 paź 21:50
daras: nie
15 paź 21:52
Hugo: to kiedy sie stosuje/jakie musi byc polecenie dla tego wzoru
c=ab sinx



?

blagam o pomoc
15 paź 22:01
Hugo:
15 paź 22:17
15 paź 22:19
daras: Wiki nie działa


w podręczniku masz to samo: jest iloczyn wektorowy i skalarny iloczyn wektorów
15 paź 22:28
15 paź 22:30
daras: pierwszy z nich jak sama nazwa wskazuje daje w wyniku wektor ⊥ do obu wektorów, a wartość jego
= absinα, gdzie α = kąt między a→ i b→
drugi iloczyn to liczba o wartości: abcosα
15 paź 22:31
pigor: ...,
a x b=c −iloczyn wektorowy dwóch wektorów a,b jest wektorem
c ⊥ do płaszczyzny rozpiętej przez te wektory a,b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|a xb| = |c|= absin(a,b) − długość tego wektora c (liczba równa polu
równoległoboku o bokach długość wektora a, czyli |a|= a i |b|=b
i kącie między nimi α .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a,b,c) = (a x b) ◯ c − to najprawdopodobniej skrócony zapis tzw. iloczynu
mieszanego 3−ech wektorów, czyli (a x b) ◯ c = (a,b,c) , gdzie x znak
działania iloczynu wektorowego wektorów a,b zaś ◯ znak działania
iloczynu skalarnego wektorów (a x b) i c . ...
15 paź 22:44