2 zadania logika
Stachu: 1.w rozwinięciu dwumianu (3√a+√a−1)15 znaleźć wraz nie zawierający a
2.udowodnić indukcyjnie wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego
15 paź 21:43
Eta:
2/ an=a1*qn−1 , n∊N+
dla n=1 a1=a1*q0=a1
Założenie indukcyjne
n=k
ak=a1*qk−1
Teza indukcyjna
n=k+1
ak+1= a1*qk
Dowód:
ak+1= ak*q= a1*qk−1*q= a1*qk
Twierdzenie jest prawdziwe dla każdej liczby naturalnej n≥1
16 paź 00:59
Hurwitz: Ad.1. Ze wzoru Newtona
| | | | k | | −(15−k) | |
(a+b)n=∑k | akbn−k, wystarczy znaleźć k∊{0,...,n}: |
| + |
| =0. |
| | | 3 | | 2 | |
16 paź 08:11
Hurwitz: .... k∊{0,...,15} ....
16 paź 08:12