Reszta z dzielenia.
Maciej: 1) Reszta z dzielenia liczby a przez 5 jest równa 3. Wyznacz resztę z dzielenia sześcianu
różnicy liczby a i 1 przez 5.
2) Reszta z dzielenia liczby a przez 7 jest równa 3. Wyznacz resztę z dzielenia sześcianu
liczby a przez 7.
Jak zrobić takie zadania?
15 paź 21:30
Eta:
1/ a=5k+3, k∊C
(a−1)3 = (5k+2)3= 125k3+150k2+60k+8 = 5*(25k3+30k+12+1)+3 = 5t+3 , t∊C
R= 3
2/ wykaż już sam..............
15 paź 21:36
Maciej: Dlaczego t? i co się dzieje z tym 25k3+30k+12+1?
15 paź 21:45
Maciej: ?
15 paź 21:56
Maciej: może ktoś wyjaśnić?
15 paź 22:07
Maciej: 
?
15 paź 22:34
Maciej: proszę noo..
15 paź 22:41
Mila:
(25k3+30k+12+1) jest liczbą całkowitą i została oznaczona dla wygody (elegancji zapisu?)literą
t
w ten sposób masz zapisane , że
(a−1)3=5t+3 czyli suma liczby podzielnej przez 5 i liczby 3, właśnie masz wykazane, że szukana
reszta to 3.
15 paź 22:47
Maciej: a=7k+3, k∊ℂ
a
3=(7k+3)
3 = 49k
3+189k+441k
2+27=7(7k
3+27k+63k
2+3)+6=7t+6, t∊ℂ
R=6
Dziękuję
15 paź 22:58
Eta:
15 paź 23:39
Mila:
73=343
15 paź 23:45
Wera: Wymień wszysykie reszty z dzielenia przez 7
Plis
6 wrz 15:56
Mila:
Podziel przez 7 następujące liczby:
21,22,23,24,25,26,27,28,29
6 wrz 16:04