funkcja kwadratowa
Ania: Wykres funkcji f(x) = − 12x2 przesunięto tak, że otrzymano parabolę o wierzchołku W =
(0,8)
a) napisz wzór funkcji y = g(x) której wykresem jest otrzymana parabola
b) sporządź wykres otrzymanej funkcji
c) podaj jej miejsce zerowe.
12 lis 18:08
Mażena: Skoro wierzchołek jest w punkcie (0,8) to całą parabolę przesunięto o wektor [0,8], czyli
| | 1 | |
wychodzi: g(x)= − |
| x2+8.
|
| | 2 | |
| | 1 | |
miejsca zerowe: g(x)=0 ⇔ − |
| x2+8=0
|
| | 2 | |
| | 1 | |
liczymy deltę: Δ=0+(−4)*(− |
| )*8=16
|
| | 2 | |
√Δ=4
Liczymy miejsca zerowe
12 lis 18:23