ciagi arytmetyczny
ewelekx: trzy liczby tworzą ciąg geometryczny, którego suma wyrazów wynosi 14. Jeżeli od trzeciego
wyrazu odejmiemy 2, nie zmieniając dwóch poprzednich wyrazów, to otrzymamy ciąg arytmetyczny.
znajdź te liczby
15 paź 20:55
Kacper:
2,4,8 ? pasuje? chyba tak
15 paź 20:55
Godzio:
a,b,c − ciąg geometryczny ⇒ b2 = ac
a + b + c = 14
a,b,c−2 − ciąg arytmetyczny ⇒ 2b = a + c − 2
No to z sumy wyznaczmy a + c i podstawy do ostatniego równania:
a + c = 14 − b ⇒ 2b = 14 − b − 2 ⇒ 3b = 12 ⇒ b = 4
Stąd mamy prosty układ, który możemy rozwiązać na palcach:
ac = 16
a + c = 10
a = 8, c = 2 (lub na odwrót)
15 paź 20:57
Eta:
15 paź 20:57
ewelekx: skąd się wzięło b2?
15 paź 21:02
Godzio:
Zapoznaj się z własnością ciągu geometrycznego
15 paź 21:02
ewelekx: aaa to chyba, że tak
15 paź 21:02
ewelekx: dziękuje
15 paź 21:03