Logarytmy
Maciej: 1) Wiedząc, ze log
32=a i log
311=b, wyznacz log
3312.
2) Wiedząc, że log
53=a, wyznacz log
2715
Jak coś takiego obliczyć?
15 paź 20:49
Godzio:
| | log312 | | log3(2 * 2 * 3) | |
log3312 = |
| = |
| = |
| | log333 | | log3(11 * 3) | |
| | log32 + log32 + log33 | |
= |
| = ... |
| | log311 + log33 | |
15 paź 20:52
3Silnia&6: log
3 11 = b
log
3 33 = log
3 11 + log
3 3 = b + 1
log
3 2 = a
log
3 4 = log
3 2
2 = 2 log
3 2 = 2a
log
3 12 = log
3 (4 * 3) = log
3 2a + log
3 3 = 2a + 1
| | log3 12 | | 2a +1 | |
log33 12 = |
| = |
| |
| | log3 33 | | b+1 | |
15 paź 20:54
Eta:
1/ ze wzoru na zamianę podstaw logarytmu
to:
| | log312 | | log3(22*3) | |
log3312= |
| = |
| = |
| | log333 | | log3(11*3) | |
| | 2log32+log33 | | 2a+1 | |
= |
| = |
| |
| | log311 +log33 | | b+1 | |
2/ podobnie.......
15 paź 20:55
15 paź 20:55
J:
| | log515 | | log35 + log33 | |
2) = |
| = |
| = ... próbuj sam ... |
| | log327 | | log227 | |
15 paź 20:55
Eta:
Hehe ... ale "wysyp"
15 paź 20:56
Godzio:
Kto pierwszy ten lepszy
15 paź 20:57
Eta:
15 paź 20:58
15 paź 21:00
Maciej: tylko nie wiem co dalej...jak to wszystko uzgodnić z podstawami?
15 paź 21:02
Eta:
| | log55+log53 | |
log2715= |
| = ........ |
| | 3log53 | |
15 paź 21:04
J:
| | log35 + log33 | |
.... sorry .... literówka ... .miało być: |
| |
| | log327 | |
15 paź 21:05
Maciej: | | log55+log53 | | 1+log53 | | a+1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3log53 | | 3log53 | | 3a | |
15 paź 21:19
Maciej: Dziękuję
15 paź 21:19