funkcja pochodna
KikiRiki: Witam
1. Jak rysować wykres ekstremum?
2. Jak rozpoznawac minimum oraz maksimum
15 paź 20:44
J:
Ty kpisz ... czy o drogę pytasz ...?
15 paź 20:45
Blue: Wykres ekstremum

Chyba chodzi Ci o wykres pochodnej?
15 paź 20:46
Blue: Jak najpierw wartość f.pochodnej jest dodatnia, a potem ujemna − maksimum,
jak wartość f.pochodnej najpierw ujemna, a potem dodatnia − minimum
15 paź 20:48
KikiRiki: sry chodzi mi o wykres pochodnej.
15 paź 20:48
KikiRiki: powie ktos?
15 paź 20:58
PW: A kto rysuje wykres pochodnej? Po co? Do zbadania przebiegu funkcji jest potrzebna informacja
o znaku pochodnej, a nie o jej wyglądzie.
15 paź 21:01
KikiRiki: Ok
Wiec mamy takie zadanie
f(x) = x4 − 8x2 + 6
f'(x) = 4x3 − 16x
4x3 − 16x = 0
4x(x2 − 4) = 0
4x=0 lub x2−4=0
x=2 lub x=−2
f(0)=6
f(−2)=−10
f(2)=−10
i po tym mozna wywnioskować gdzie jest min gdzie jest maksimum?
15 paź 21:12
Godzio:
4x(x2 − 4) = 4x(x − 2)(x + 2)
Zaznacz miejsca zerowe na osi i zaczynając od prawej(od góry) rysujesz "fale".
Powyżej osi masz dodatnią pochodną, poniżej ujemną
Jeżeli pochodna zmienia znak z + na − to mamy max jeżeli z − na + to mamy min
15 paź 21:16
KikiRiki: a jak mamy 3x+2/x2+1 to w dziedzinie nie moze byc 1 i −1 to je tez oznaczac na osi?
15 paź 21:38