liczenie
tyneczka: Ile rozwiązań ma równanie |x| + √2 = 2−m dla m=√2 a ile dla m=12 ? odpowiedź uzasadnij
?
15 paź 20:39
tyneczka: to jest dla mnie bardzo ważne pomóżcie ...............................
15 paź 20:42
J:
.. dla m =
√2 ... mamy: IxI = 2 −
√2 −
√2 < 0 ... brak rozwiązań
| | 1 | |
... dla m = 1/2 ... mamy: IxI = 2 − |
| − √2 > 0 ... 2 rozwiązania |
| | 2 | |
15 paź 20:43
tyneczka: dziękuję bardzo
15 paź 20:50
tyneczka: a możesz mi wyjaśnić jeszcze dlaczego ? bo nie kumam ? jestem bardzo słaba z matmy i nie
rozumiem po prostu
15 paź 20:53
15 paź 21:17
J:
1 przypadek IxI < 0 ... nie istniej takie x , bo IxI ≥ 0 dla kazdego x ( z definicji )
2 przypadek IxI = a ( a liczba dodatnia) ... x = a lub x = − a ( z definicji)
15 paź 21:20
tyneczka: thx
16 paź 09:11