Wyznacz te liczby
Karol: Trzy liczby których suma wynosi 35 są : pierwszym, drugim, trzecim wyrazem ciągu
geometrycznego. Jeżeli od pierwszego odejmiemy 2, od drugiego 3, a od trzeciego 9 to otrzymamy
trzy pierwsze wyrazy ciagu arytmetycznego. (Proszę o podanie równań do zastosowania w układzie
równań)
15 paź 20:05
J:
x + y + z= 35
y2 = xz
2(y−3) = (x−2) + (z−9)
15 paź 20:11
koleś: x−> pierwsza liczba
y−>druga liczba
z−>trzecia liczba
x+y+z=35
y/x=z/y
y2=z*x
(to jest część do ciągu geometrycznego)
x−2,y−3,z−9
(to jest do arytmetycznego ciągu )
mam nadzieje że coś pomogłem
15 paź 20:12
Karol: Dzięki

jeśli możesz J powiedzieć czemu tak zapisałeś to => 2(y−3) = (x−2) + (z−9)
Bo niezbyt kumam
i Dzięki wielkie za pomoc
15 paź 20:15
J:
| | an−1 + an+1 | |
.... ciąg arytmetyczny: an = |
| |
| | 2 | |
15 paź 20:17
Karol: Ok Dzięki

Już kumam

Dzięki wielkie
15 paź 20:21