Nie mam pojęcia jak to obliczyć. Wyjaśnicie mi w jaki sposób obliczyć ten przykł
Takao: log34x + 2logx4 + 3 = 0
15 paź 19:44
ICSP: D : x > 0
t = log4 x
t3 + 2t + 3 = 0
15 paź 19:46
J:
... tam jest chyba...2logx4 ....
15 paź 19:47
ICSP: To zmieniamy dziedzinę: x > 0 ⋀ x ≠ 1
mamy :
t
4 + 3t + 2 = 0
15 paź 19:49
J:
15 paź 19:51
Takao: Mój błąd, tam miało być 2log
4x
Przepraszam za błąd i dziękuje za odpowiedź
15 paź 19:54
Takao: Mógłbym jeszcze prosić o rozwiązanie równania
t
3 + 2t + 3=0
Co powinno się zrobić? t przed nawias, czy horner?
15 paź 19:56
J:
t1 = − 1 ...
15 paź 19:58
ICSP: hmm najlepiej pomyśleć i rozbić 3 na 1 + 2
15 paź 19:58
Majk: Takao = Seba?
15 paź 20:03