Prosze o pomoc zrozwiazaniem
nika: Nie wiem jak to rozbnic lub co zastosowac, aby wynik wyszedł −1
( √2 + √3 ) 4 −10( √2+ √3 )2
15 paź 19:33
Metis: Wzory skróconego mnożenia...
15 paź 19:35
nika: tyle to wiem , chodzi mi glownie o nawias z potega 4
15 paź 19:37
52: (√2+√3)2 ( (√2+√3)2−10)=
=(2+2√6+3)(2+2√6+3−10)=(5+2√6)(2√6−5)=(2√6+5)(2√6−5)=(2√6)2−52=24−25=−1
15 paź 19:37
52: Jeśli myślisz co zrobiłem to...
Wyłączyłem przed nawias (√2+√3)2
15 paź 19:38
nika: dzieki (y)
15 paź 19:40
Mila:
(√2+√3)2*[(√2+√3)2−10]=
[2+2√6+3)*[2+2√6+3−10]=
(5+2√6)*[2√6−5]=(2√6)2−52=4*6−25=−1
15 paź 19:40