kombinatoryka
Blue: Z urny, w której są kule ponumerowane od 1 do 9 , losujemy kolejno dwie kule bez zwracania.
Numery wylosowanych kul, zapisane w kolejności losowania tworzą liczbę dwucyfrową. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że jest to liczba podzielna przez 3. |Ω| = 9*8=72 i wyszło mi |A|
| | 1 | |
=26, ale chyba coś źle, bo w odpowiedziach mam P = |
| .... |
| | 3 | |
Liczba jest podzielna przez trzy gdy jej suma cyfr jest podzielna przez 3, więc wchodzą w grę
takie sumy cyfr: 3,6,9,13,15

Co tutaj jest źle?
15 paź 18:50
Mila:
12 tam ma być a nie 13.
24 liczby
15 paź 19:14
wmboczek: jak dla mnie |A|=24, sprawdź (6,6) i (3,3)
15 paź 19:16
Blue: sorki, chciałam napisać 12 xD ale i tak wyszło mi 26 ... Mam wypisać wszystkie?
15 paź 19:23
Blue: aaaaa no tak, bo bez zwracania
15 paź 19:24
Mila:
Napisz tylko ile w każdej sumie.
15 paź 19:24
Mila:
No i wszystko się zgadza.
15 paź 19:27
Blue: Mila już czaje, po prostu napisałam ze zwracaniem (nie wiem czemu, bo omegę dobrze wyliczyłam)
15 paź 20:00
Mila:
Zdarza się.
15 paź 20:15