Wyrażenie zapisz w możliwie najprostszej postaci.
Maciej: Wyrażenie √(x+1)2−4x + |x+3|−2x+1 zapisz w możliwie najprostszej postaci, wiedząc, że x ∊
(−3,1)
Proszę o pomoc...jak coś takiego się rozwiązuje?
15 paź 18:48
Maciej:
15 paź 19:06
Maciej: halo
15 paź 19:15
Maciej: Jest ktoś
15 paź 19:54
ICSP: √(x+1)2 − 4x + |x+3| − 2x + 1 =
= √x2 − 2x + 1 + |x+3| − 2x + 1 =
= √(x−1)2 + |x+3| − 2x + 1 =
= |x−1| + |x+3| −2x + 1 =
= −(x−1) + (x+3) − 2x + 1 =
= −x + 1 + x + 3 − 2x + 1 =
= 5
15 paź 19:57
Maciej: a odpowiedź to −2x+5... o co w tym chodzi?
15 paź 20:05
J:
dokończ przedostatnią linijkę postu ICSP...
15 paź 20:08
ICSP: faktycznie

Mam błąd w przedostatniej linijce.
15 paź 20:08
Maciej: halo?
15 paź 20:21
J:
...człowieku, to nie telefon... policz jeszcze raz przedostatnią linijkę...ICSP się
pomylił...
15 paź 20:29
Maciej: no tak..nie zauważyłem

−2x+5
15 paź 20:41