zbiory
klaudia: Liczba a+b √2, gdzie a i b należą do naturalnych, spełnia równanie 2x−5 = √2x−1 wyznacz
wartość sumy a+b.
15 paź 18:18
klaudia: powiedzcie ktoś jak to zacząć
15 paź 18:19
15 paź 18:31
Kacper:
Rozwiąż równanie na początek
15 paź 18:38
klaudia: 2x−√2x = 4
15 paź 20:22
klaudia: i co teraz ?
15 paź 20:23
klaudia: bo nie wiem jak się pozbyć tego pierwiastka ?
15 paź 20:30
klaudia: proszę mam jutro spr :'(
15 paź 20:38
15 paź 20:53
Kacper:
x(2−
√2)=4
15 paź 20:55
tyneczka: ok
15 paź 20:57
tyneczka: ale jak mam już a+b
√2 = 4+2
√2 to jak mam się pozbyć
√2 ?
15 paź 20:59
Kacper:
a+b√2=4+2√2 ⇒ a=4 i b=2
15 paź 21:01
Godzio:
a = 4, b = 2 (wystarczy odczytać)
15 paź 21:01
tyneczka: racja

dzięki
15 paź 21:03