Oblicz granice lim _x__->__∞ p{x^2 1} x
Julita: Oblicz granice lim x−>∞ √x2+1 + x
12 lis 17:56
Nikka: Przekształćmy funkcję:
| √x2+1 + x | | √x2 +1 − x | |
| * |
| = |
| 1 | | √x2 + 1 − x | |
12 lis 19:08
Julita: może ktoś to skończyć w całości?
12 lis 19:52
Nikka: hmm, myślałam, że teraz już sobie poradzisz...
12 lis 19:54
12 lis 19:56
Julita: Nikka jak Ci idzie?
12 lis 20:08
Nikka: w mianowniku wyłączamy pod pierwiastkiem x
2
√x2(1+1x2) − x = |x|
√1+1x2 − x
| | 1 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| |
| | |x|√1+1x2 − x | | x√1+1x2 − x | |
kurcze i stanęłam
12 lis 20:13
Julita: ktoś ma pomysł na ciąg dalszy?

Godzio może Ty?
12 lis 20:28
imię lub nick: a czy to nie będzie poprostu
∞ ?
| | 1 | |
lim[x[(1+ |
| )1/2+1]]=∞*2 ? ? ? |
| | x2 | |
12 lis 20:58
Nikka: no właśnie

czyli
∞
...mój sposób dotyczył zdaje się trochę innej funkcji, sorki za pomyłkę...
12 lis 21:03
Godzio: Godzio jeszcze tego nie przerabiał
12 lis 21:17
Bartek: A zatem jak rozwiązać:
Limx→−∞ (√x2+x+x)
12 lis 21:18
Bartek: Pomoże ktoś z powyższym przykładem?
12 lis 22:11
Nikka: spróbuj analogicznie jak 'imię lub nick'
wyłącz x2 pod pierwiastkiem przed nawias
12 lis 22:41
Bogdan:
Dobry wieczór.
Pomijam oznaczenie x→∞
lim (√x2 + 1 + x) = lim x(√1 + 1/x2 + 1) = lim 2x = ∞ przy x→∞
12 lis 23:12
Bartek: Dziękuję Bogdan
13 lis 15:52