geometria analityczna rownanie
natalia: Prostą k o współczynniku kierunkowym równym 0,75, przechodzącą przez punkt K(3,−6) opisuje
równanie:
C. 3x−4y−33=0
Może mi ktos powiedziec jak otrzymac taki wynik?
15 paź 18:04
razor: wylicz b i zamień równanie prostej na postać ogólną
15 paź 18:05
Mila:
y=0,75x+b równanie kierunkowe prostej
4y=3x−33⇔
3x−4y−33=0
15 paź 18:07
natalia: b wychodzi mi −8,25 to dobry wynik?
15 paź 18:09
natalia: Mila−bardzo, bardzo dziękuje
15 paź 18:09
natalia: Mam jeszcze zadanie, do którego nie wiem jak sie zabrać. Prosta o równaniu 3x−(m+5)y+7=0
przechodzi przez punkt A (−9,4). Zatem ( z odp) m jest mniejsze lub równe −4.
Zamiast y i x podstawiam wspólrzędne A?
15 paź 18:21
Mila:
Najlepiej napisz dokładnie treść zadania.
m=−10 do podanej treści
15 paź 18:26
natalia: Właśnie wyszło mi przy tym to samo, czyli całkiem co innego niż w odpowiedzi. Jest to zadanie
testowe, zamieszczę całosć:
Prosta o równaniu 3x−(m+5)y+7=0 przechodzi przez punkt A(−9,4). Zatem:
A. m ≤ −4
B. −4 <m ≤0
C.0< m ≤ 9
D. m>9
15 paź 18:30