Wyrażenia algebraiczne
Adrian: Witam.
Mam roblem z usuwaniem nierówności z mianownika :
Czy mianownik zawiera niepełny wzór na sumę sześcianów ? czyli (a
2 + 2ab + b
2), czyli
powinienem znaleźć a i b ?
Tzn. znalazłem, że jest to a =
3√22 oraz b =
3√3 ?
jednak po podstawieniu nie wychodzi tak jak powinno.
15 paź 17:51
Kacper:
Wszystko dobrze. Licz ponownie.
15 paź 17:52
Adrian: Wiem, gdzie błąd, we wzorze niepełnym bo zamiast 2ab powinno być smao ab
i wychodzi.
Przepraszam za kłopot i dziękuje za pomoc
15 paź 17:54
Eta:
a3+b3= (a+b)*(a2−ab+b2)
15 paź 17:54
Kacper:
Rzeczywiście nawet na to nie spojrzałem tylko sprawdziłem czy a i b się zgadza i podstawiłem
sobie do dobrego wzoru
15 paź 17:55