Wzajemne położenie dwóch okręgów
Code::Blak:
Podaj liczbę punktów wspólnych okręgu opisanego podanym równaniem z okręgiem o środku S (1,3) i
promieniu r w zależności od tego promienia. x2 + y2 + 4x + 2y + 1 = 0 To wychodzi że : O ( −2
, −1 ) r = 4 |OS| = 5 i co dalej bo tego nie kumam
15 paź 17:18
Kacper:
Popraw treść, bo na pewno nie była taka jak piszesz.
15 paź 17:24
Code::Blak: Podaj liczbę punktów wspólnych okręgu opisanego podanym równaniem z okręgiem o środku S( 1, 3)
i promieniu r w zależności od tego promienia.
a)
x2 + y2 + 4x + 2y + 1 = 0
Moje obliczenia :
O ( −2 , −1 )
r = 4
|OS| = 5
15 paź 17:30
Mila:

S (1,3)
x
2 + y
2 + 4x + 2y + 1 = 0⇔
(x+2)
2−4+(y+1)
2−1+1=0⇔
(x+2)
2+(y+1)
2=4 , r
2=4⇔r=2, P=(−2,−1)
|PS|=
√(1+2)2+(3+1)2=
√9+16=5
R=5−2=3 okręgi styczne zewnętrznie− jeden punkt wspólny
dalej sam?
15 paź 17:39
Code::Blak: no właśnie tej dalszej części nie rozumiem
15 paź 17:55
Mila:
Weź cyrkiel i narysuj okrąg o śodku S i o promieniu
R=4
R=6
R=5+2=7
R=8
Odpowiedz, jak narysujesz to zrozumiesz.
15 paź 18:01
Code::Blak: Nie rozumiem
15 paź 23:13
Code::Blak: w od coś jest ala
0 dla (0,3) ∪ ( 7 , ∞)
1dla {3,7}
2 dla (3,7)
15 paź 23:16
Mila:

Jednak nie rysowałeś, dałam takie promienie, abys to zauważył.
1)
jeżeli 0<R<3 to brak punktów wspólnych, okręgi nie przetną się
SM=5+2=7
Jeżeli R>7, to okręgi też nie przetną się
2) SK=3
Jeżeli R=3 to okręgi mają jeden punkt wsólny K, są styczne zewnętrznie
Jeżeli R=SM=7, to okręgi mają jeden punkt wspólny M, są styczne wewnętrznie.
3) Jeżeli
3<R<7 to masz dwa punkty przecięcia
16 paź 00:16
16 paź 00:17
E:
Może wypadałoby podziękować?
16 paź 17:00