matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
Przemo:
W trapezie prostokatnym krotsza przekatna o dlugosci 8cm jest prostopadla do dluzszeo ramienia i tworzy z podstawa dolna kat 60 stopni.Pole i obwod trapezu wynosza?
12 lis 17:54
Godzio:
8
sin30
o
=
a
8
a=
=16
1
2
c
sin60
o
=
16
√
3
c=
*16=8
√
3
2
b
sin30
o
=
8
1
b=8*
=4
2
h
cos30
o
=
8
√
3
h=8*
=4
√
3
2
(a+b)h
P=
=10*4
√
3
=40
√
3
2
l=a+b+c+h=20+12
√
3
12 lis 21:44