Zadanie z obliczaniem zysku w procentach
marian: W hurtowni znajduje się towar, którego a% sprzedano z zyskiem p%, a b% pozostałej części
sprzedano z zyskiem q%. Z jakim zyskiem należy sprzedać resztę towaru, by całkowity zysk
wyniósł r%?
15 paź 15:53
daras: zysk = (100+r)% − 100%
to poziom podstawówki
15 paź 16:01
marian: daras napisałeś mi, że zysk cąłkowity=r co było dane w treści zadania, więc za dużo to mi nie
pomogłeś
15 paź 16:06
daras: sam sobie możesz pomóc jak ruszysz głową
15 paź 16:12
daras: odpowiedz sobie na pytania:
1. ile towaru pozostało ?
2. ile wynosi zysk z tego, który już sprzedano ?
3. porównaj te dwie liczby i zastosuj wspomniany wzór jednąniewiadomą chyba dasz radę wyznaczyć
?
15 paź 16:13
marian: no właśnie mam problem z wyznaczeniem 1 i 2
Gdyby x oznaczał początkową ilość towaru to teraz mamy
x−xa%−(x−xa%)b%=x(100−a)%−(x(100−a)%)b%=x(100−a)%(1−b) ? Gubię się kiedy mam przy a i b znak %
15 paź 16:34
daras: | | a | | a | |
po sprzedaży a% (n9e lubię tych kółek) = |
| pozostało 1 − |
| |
| | 100 | | 100 | |
itd. 3x
a zysk to p% +q% +x% =r%
albo bez kółek po prostu: p+q+x=r , niewiadoma to X
15 paź 16:52
pigor: ..., a możesz podać odpowiedź

jeśli ją masz
15 paź 17:21
daras: mi wyszło:
| | 1002r − 100ap −(100 − a)bq | |
x = |
| |
| | (100 − a)(100 − b) | |
bez kółek:
15 paź 22:26
daras:
15 paź 22:26
pigor: ..., no właśnie nie wiem jakiej postaci sobie życzą autorzy zadania
15 paź 22:51
pigor: ... no to ...

może np. tak : niech początkowa wartość towaru w [zł] , to
z treść zadania kolejno mam
w → a%w →
a%w*p% (1) → (100−a)%w →
b%(100−a)5w*q% (2) →
→ (100−b)%(100−a)%w →
(100−b)%(100−a)%w*x% (3), gdzie
x%=? ⇒
⇒ (1)+(2)+(3) =
r%w ⇔
⇔
a%w*p%+ b%(100−a)5w*q%+ (100−b)%(100−a)%w*x%= r%w /*
1w100
2 ⇔
⇔ ap+ bq(100−a)%+ (100−a)(100−b)
x% = 100r ⇔
⇔ (100−a)(100−b)
x% = 100r− ap− bq(100−a)% ⇔
| | 100r− ap− bq(100−a)% | |
⇔ (*)x% = |
| i w zasadzie ... tyle, |
| | (100−a)(100−b) | |
| | r− ap%− bq%(1−a%) | |
lub dalej ⇔ x% = |
| |
| | (1−a%)(1−b%) | |
| | 1002r−100ap−bq(100−a) | |
lub wzór (*) /*100 stronami ⇒ x = |
| ...  |
| | (100−a)(100−b) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−
a mnie ciekawi co miał w odpowiedzi autor postu
marian ...
16 paź 16:14