Udowodnij, że liczba n^5+4n jest podzielna przez 5
suchus: Wykaż, że jeżeli n jest liczbą naturalną, to liczba postaci n5+4n jest podzielna przez 5.
15 paź 15:17
Saizou :
n5+4n=
n(n4+4)=
n(n4−1+5)=
n(n4−1)+5n=
n(n2−1)(n2+1)+5n=
(n−1)n(n+1)(n2−4+5)+5n=
(n−1)n(n+1)(n2−4)+5(n−1)n(n+1)+5n=
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5(n−1)n(n+1)+5n=5t, t∊ℤ
15 paź 15:22
razor: inny sposób: wiadomo że przez 5 jest podzielny iloczyn 5 kolejnych liczb naturalnych −
wystarczy wymnożyć, sprawdzić czym się to różni od n5+4n i pokazać że ta różnica też jest
podzielna przez 5
15 paź 15:35
ICSP: = (n5 − n) + 5n. Wyrażenie w nawiasie jest podzielne przez 5 na podstawie MTF, stąd liczba n5
+ 4n jest podzielna przez 5
15 paź 15:42
suchus: okej, dzięki
15 paź 15:48