Prosta prostopadła- geometrai analityczna
kasia: Czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać to zadanie? Z powodu choroby ominęły mnie 3 godziny lekcji i
kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać. Jest to zadanie zamknięte i z tego co sprawdziłam w
odp prawidłowa odpowiedź to m=47 .
Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do krostejk: y=m−1m+2x+3, gdzie m∊R −{−2,1}
jest równy 6. Zatem m: ?
15 paź 14:39
J:
| | m+2 | |
...rozwiąż równanie: − |
| = 6 |
| | m−1 | |
15 paź 14:42
kasia: rozwiązałam i nie wiem dlaczego wyszło mi 75 a nie 47.
15 paź 14:47
PW: Iloczyn współczynników kierunkowych prostych prostopadłych jest równy −1 (jeżeli nie są
równoległe do osi, a te nie są).
Wobec tego
| | m−1 | |
|
| ·6 = −1, m∊R\[−2, 1] |
| | m+2 | |
(jezeli dobrze widzę Twój zapis)
| | −(m+2) | |
m−1 = − |
| , m∊ ... |
| | 6 | |
Dalej jasne?
15 paź 14:48
kasia: yhym, to teraz mogę pomnożyć to na krzyz?
15 paź 14:49
J:
| | 4 | |
... bo żle rozwiązywałaś ... wynik: |
| |
| | 7 | |
15 paź 14:49
PW: U mnie przez przeoczenie o jeden minus za dużo po prawej stronie;0
15 paź 14:49
J:
| | 4 | |
... masz: −m − 2 = 6m − 6 ⇔ −7m = −4 ⇔ m = |
| |
| | 7 | |
15 paź 14:51
kasia: no to, że zlę rozwiązałam zauważyłam .... skoro wychodzi mi co innego niż w odpowiedziach ale
nie wiem gdzie popełnilam błąd
15 paź 14:52
kasia: dziękuję
15 paź 14:52