analiza
R.:
Jak wykazać, że funkcja jest parzysta nieparzysta ?
Wiem jak to się robi ale tutaj nie mogę sobie poradzić

y=sinx+sin3x
15 paź 14:38
ICSP: f(x) = sinx + sin3x
f(−x) = ...
−f(−x) = ...
15 paź 14:38
J:
Dla tej funkcji mamy: f(−x) = − f(x) .... funkcja nieparzysta ...
15 paź 14:41
R.:
to będzie tak
f(−x)=sin(−x)+sin(−3x)
−f(−x)=−[sin(−x)+sin(−3x)]
?
15 paź 14:53
J:
f(−x) = sin(−x) + sin(−3x) = −sinx − sin3x = − [ sinx +sin3x] = − f(x)
15 paź 14:55
R.: ok dzięki
15 paź 15:08
kaja: jak wyznaczyć dziedzinę funkcji wymiernej 5x+3
−−−−−−−−−−−−−−
x3+3x2−9x+5
16 paź 22:07
52: mianownik ≠0
16 paź 22:08