wartość bezględna
Karolina: Możecie mi powiedzieć czy dobrze rozwiązałem te zadanko? Jeśli nie to proszę o rady.
a) I x+3 I +3 I x−1 I dla x∊ (1,+∞)
x+3≥0
x ≥ +3
x−1≥0
x ≥1
czyli :
(x+3)3 (x−1) = x+3+3x−3 = 4x
i przykład
b ) I 5−x I +2 I x+2 I dla x∊ (−2,5 )
5−x ≥ 0
−x ≥ 5 / : (−1 )
x ≤ −5
x+2 ≥ 0
x≥ −2
no to :
[ − ( 5−x) ] + 2 ( x+2) =
( −5+x ) + 2x+4 =
−5+x+2x+4 = −1+3x
I jak dobrze czy żle?...
15 paź 13:51
J:
... drugie żle..
15 paź 13:55
Karolina: a co jest zle?

nie rozumiem....
15 paź 14:22
J:
w przedziale (−2,5) obydwie wartości bezwzględne są nieujemne...
15 paź 14:25
Karolina: a czemu −2 jest ujemne jeśli wchodzi ( −2,5)

? ....
15 paź 14:31
J:
5 − x ≥ 0 ⇔ x ≤ 5 ...... x + 2 ≥ 0 ⇔ x ≥ − 2
czyli x ∊[−2,5] i de facto x ∊ (−2,5)
15 paź 14:35
Karolina: [ − ( 5−x) ] + 2 [− ( x+2) ] = ... To będzie tak...
15 paź 14:46
J:
... dlaczego : − (5 −x) .... przecież 5 − x > 0 ... dlaczego: −( x + 2) ..
IaI = a , gdy: a ≥ 0
15 paź 14:48
Karolina: bo wortość ujemna bo wyszło mi stąd minus
5−x ≥ 0 −x ≥ 5 / : (−1 ) x ≤ −5
i stąd ten minus....

Nie rozumiem co piszesz... przecież to wartość ujemna ( bo dzielona przez : −1
15 paź 14:51
J:
popatrz gdzie robisz stale ten sam błąd: 5 − x ≥ 0 ⇔ − x ≥ −5 ⇔ x ≤ 5
15 paź 14:53
Karolina: aaa już rozumiem dzięki.
I 5−x I +2 I x+2 I dla x∊ (−2,5 )
5−x ≥ 0
−x ≥ −5
x ≤ 5
( 5−x) + 2 ( x+2) =
5−x + 2x +4= 3x
tak o to chodzi?
15 paź 15:08
J:
.... na litość boską .... 5 − x + 2x + 4 = ..... to szkoła podstawowa !
15 paź 15:10
Karolina: hehe wyjdzie x+1 co równe = x bo jedynki się nie zapisuje tak?

Zagapiłam się.
15 paź 18:18