Monotoniczność funkcji
Asqa: Wykaż, że funkcja:
1) f(x) = x2 − 2x jest malejąca w przedziale (−∞, 1)
2) f(x) = 2x2 − 12x jest rosnąca w przedziale (3, +∞)
Nie wiem jak ugryźć to zadanie, czy mógłby mi ktoś z tym pomóc?
15 paź 13:38
===:
... to może poczytaj cokolwiek o funkcji kwadratowej −

To są banały i nie ma tu nic do gryzienia
15 paź 13:44
J:
1) np. ... pokazać,że wierzchołek paraboli leży w punkcie o odciętej: xw = 1 , a gałęzie są
skierowne do góry .. lub ....
pokazać,że w tym przedziale dla: x2 > x1 ... f(x2) − f(x1) < 0
15 paź 13:45
Asqa: Ok, a jak nie miałam funkcji kwadratowej to czy da się to wtedy rozwiązać bez tego?
15 paź 13:58
J:
..... tak, jak napisałem: .. lub .... pokazać ... itd..
15 paź 14:05
Asqa: W tym drugim przypadku mam problem, moje zapiski:
f(x1) − f(x2) = 2x12 − 12x1 − 2x22 + 12x2 = 2x12 − 2x22 − 12x1 + 12x2 =
2(x1 + x2)(x1 − x2) − 12(x1 − x2) = (x1 − x2)(x1 + x2 − 10)
Mógłby ktoś to zobczyć?
15 paź 21:32
Asqa: Pomoże ktoś?
15 paź 22:31