funkcja wykładnicza
Kasiaa: jak wyznaczy asymptotę poziomą wykresu w funkcji f(x) 2x +2
15 paź 13:03
J:
.... funkcja y = 2X ma asymptotę poziomą: y = 0 , y = 2x + 2 .. jest przesunięta o 2 do
góry, więc jej asymptota pozioma to: y = 0 + 2 = 2 .... y = 2
15 paź 13:06
Kasiaa: aa jeśli funkcja jest f(x) = 2 (x+3) ⇒ to w nawiasie jest do potęgi.. nie wiem jak to napisac?
15 paź 13:10
J:
y = 2(x+3) ... ?
15 paź 13:11
Kasiaa: tak

to jaki będzie zbiór wartości i równanie asymptoty ?
15 paź 13:12
J:
... wykres funkcji: y = 2(x+3) powstaje z przesunięcia wykresu: y = 2x o 3 w lewo ...
.... zatem asymptota to dalej : y = 0 i zbiór wartości ( 0,+∞)
15 paź 13:15
Kasiaa: jest na to jakiś wzór ?
15 paź 13:17
J:
.. tak ... wystarczy policzyć granicę tej funkcji przy x → − ∞..
15 paź 13:27